Črpalke

črpalka črpalka črpalka

Črpalka mora imeti ustrezen pretok glede na velikost filtra. Hitrost pretoka skozi filtrski medij naj pri zasebnih bazenih ne bi presegala 40 m/h. Pri spiranju filtrskega peska potrebujemo vsaj enkrat višjo hitrost, da pesek primerno očistimo. To dosežemo z uporabo črpalke s frekvenčnim regulatorjem (vsaj dve hitrosti delovanja) ali z vzporednim vgrajevanjem dveh črpalk. Pri normalnem obratovanju deluje samo ena črpalka, ki nenehno čisti bazen in vodno površino. Manjša priključna električna moč se odraža v občutno nižji porabi električne energije. Drugo črpalko vključimo med čiščenjem filtra. Tako izkoristimo moč obeh in operemo polnilo filtra. Druga črpalka služi tudi kot rezerva v primeru okvare glavne črpalke.

Filtrske posode so izdelane iz armiranega poliestra. Opremljene so s šestsmernim ventilom. Poleg standardnih poznamo tudi visokozmogljive filtre, katerih posebnost je povečana debelina filtrske plasti.

Filtrske posode

filtrska posoda filtrska posoda filtrska posoda filtrska posoda

Filtrsko polnjenje je sestavljeno iz kremenovega peska različnih granulacij. Pesek mora biti opran, sejan in termično obdelan. Tako iz njega odstranimo vse ostanke organskih primesi. Samo tak pesek bo lahko v pravilno napolnjenem filtru ustrezno očistil vodo.

V zadnjem času se kremenov pesek nadomešča s steklenim granulatom. Njegova veliki prednosti sta, da ni porozen in da se počasneje izrablja. Nanj se redkeje naselijo bakterije in alge, ki v obliki »biofilma« pogosto prekrijejo polnilo iz kremenovega peska.