Toplotna črpalka

Ob vse višjih cenah energentov postaja toplotna črpalka eden najpogosteje uporabljanih sistemov ogrevanja vode. Za postavitev ne potrebujemo vrtine ali zemeljskega zbiralca, saj izkoriščamo toploto iz zraka, ki ima v poletnih mesecih vedno relativno visoko temperaturo. Toplejši zrak je najbolj primeren za izkoriščanje toplote.

Toplotna črpalka s pomočjo ventilatorja zajema zrak, mu odvzame toploto in jo odda bazenski vodi. Postavimo jo v primeren zračen prostor – najbolje kar na odprtem. Iz strojnice bazena moramo do črpalke speljati dve cevi za dovod in vračanje vode ter električni napajalni kabel.

Črpalka deluje s pomočjo električne energije. Ena enota energije, ki jo vložimo v delovanje črpalke, prinese 4 do 6 enot energije iz zraka. Prek vgrajenega izmenjevalca toploto iz črpalke prenesemo v bazen in tako povišamo temperaturo vode. Delovanje je ekonomično, saj z nizko priključno močjo (2–3,5 kW) ogrevamo bazene s prostornino do 90 kubičnih metrov.

toplotna črpalka toplotna črpalka toplotna črpalka toplotna črpalka

Toplotni izmenjevalec

Toplotni izmenjevalec je izdelan iz titana. Za njegovo ohišje je uporabljen Noryl ali drug korozijsko odporen material.

Na razpolago so različne moči in samodejno digitalno upravljanje temperature bazenske vode. Toplotni izmenjevalec se priklopi na obstoječ vir toplote. Glede na razdaljo uporablja povezava med pečjo in toplotnim izmenjevalcem dve cevi za toplo vodo s premerom med ¾ in 1 palcem ter štirižilni kabel za krmiljenje avtomatike.

Toplotni izmenjevalec je opremljen z digitalno temperaturno regulacijo z natančnostjo 0,1 °C in nastavljivo diferenčno temperaturo. To zagotavlja optimalno ogrevanje brez energijsko potratnih nihanj in odstopanj temperature bazenske vode. Ker gre v večini primerov za vire z nizko temperaturo, moramo moč izmenjevalca prilagoditi temperaturnemu režimu vira toplote.

toplotni izmenjevalec toplotni izmenjevalec toplotni izmenjevalec

Solarno ogrevanje

Raba naravnih virov energije je možna s kolektorji, ki so posebej razviti za ogrevanje bazenske vode. Filtrirna črpalka potiska bazensko vodo skozi visokopretočne kolektorje. Za ta namen potrebujemo dodatne črpalke. Gretje se samodejno izključi, ko dosežemo želeno temperaturo vode v bazenu.

Kolektorji imajo visok izkoristek, saj jih neposredno segreva tudi zrak. Lahko jih poljubno oblikujemo in prilagodimo različnim oblikam podlage (strehe, nadstreški, ograje, brežine, …).

solarno ogrevanje solarno ogrevanje

Pretočni električni grelec

Električni grelec pretočnega tipa je namenjen dodatnemu ogrevanju bazenske vode. Nerjavno Inox ohišje, tlačno varnostno stikalo, temperaturno varnostno stikalo, digitalna temperaturna regulacija z natančnostjo 0,1 °C in nastavljiva diferenčna temperatura zagotavljajo optimalno ogrevanje brez energijsko potratnih nihanj temperature bazenske vode. Grelec se uporablja predvsem za manjše bazene in za zaščito pred zamrzovanjem v zunanjih terapevtskih bazenih.

pretočni električni grelec pretočni električni grelec