Kemično ravnovesje dosežemo z naslednjimi koraki:

1. Regulacija vrednosti pH

Regulacija kislosti in bazičnosti vode (vrednost pH). V bazenski vodi moramo vzdrževati rahlo bazično vrednost vode v območju pH 7,3 do 7,5. To dosežemo z dodajanjem regulatorja pH-minus (zniževanje vrednosti pH – višanje kislosti) ali pH-plus (zviševanje vrednosti pH – višanje bazičnosti). Ker ima voda v Sloveniji visoko koncentracijo kalcijevih ionov (trda voda), ima posledično visoko vrednost pH. Zato jo moramo v večini primerov zniževati.

Če ima bazenska voda previsoko vrednost pH, moramo uporabljati več dezinfekcijskih sredstev. Poleg tega se na stene bazena in v filtru izloča vodni kamen.

V primeru, da ima bazenska voda prenizko vrednost pH, postane kemično agresivna. Posledici sta draženje sluznice kopalcev in korozija kovinskih delov v bazenu.

vzdrževanje vode vzdrževanje vode vzdrževanje vode

2. Dodajanje dezinfekcijskega sredstva

V bazensko vodo z uravnoteženo in pravilno vrednostjo pH dodajamo sredstvo za dezinfekcijo vode, ki preprečuje razvoj mikroorganizmov in alg. Najbolj razširjen dodatek je klor v različnih oblikah. Zelo učinkovit je že v nizkih koncentracijah. Je edino sredstvo, ki se lahko uporablja za dezinfekcijo v javnih kopališčih. Poleg klora v različnih oblikah uporabljamo še aktivni kisik, brom in nekatere druge snovi.

Avtomatske naprave za dezinfekcijo vode skrbijo, da je voda primerno kemično uravnotežena in da se dodatki dodajajo v minimalnih količinah in brez opaznejših nihanj koncentracije.

Dezinfekcija s soljo – elektroliza

Klasične oblike kloriranja nadomešča elektrolizni postopek za pridobivanje hipokloridne kisline. Postopek izvaja elektrolizna naprava, nameščena v strojnici bazena. V bazenski vodi raztopimo kuhinjsko sol (natrijev klorid), ki mora biti ustrezno čista, da v postopku elektrolize ne pride do nastanka stranskih produktov.

Koncentracija soli je 2,5 kg na 1000 l vode, kar je 12- do 15-krat manj, kot je koncentracija NaCl-a v morski vodi. Dodatek soli rahlo spremeni okus vode, prhanje po kopanju zaradi ostankov soli na koži pa ni potrebno. Sol v vodi predstavlja zalogo razkužila, njena poraba je zelo nizka, koncentracija pa se znižuje le z dodajanjem sveže vode. Pri zunanjih bazenih navadno zadostuje eno polnjenje za celotno sezono. V primeru prenizke koncentracije nas naprava opozori.

vzdrževanje vode vzdrževanje vode vzdrževanje vode

Dezinfekcija z klorom

Metoda predstavlja enega prvih načinov avtomatskega dodajanja dezinfektorja v obliki tekočega natrijevega hipoklorida. Njegovo koncentracijo merimo posredno prek vrednosti redoks potenciala (Rx) bazenske vode ali direktno z meritvijo prostega klora v bazenski vodi. Tekočina za dezinfekcijo se črpa iz plastičnih posod, ki jih zamenjamo, ko se izpraznijo.

vzdrževanje vode vzdrževanje vode

Dezinfekcija z aktivnim kisikom

Za razkuževanje vode lahko uporabimo raztopino aktivnega kisika. Postopek je uspešno v uporabi že več let. Glavna sestavina je vodikov peroksid z dodatki za stabilizacijo. Pri tem postopku ne uporabljamo dodatkov na osnovi klora.

Aktivni kisik se dodaja na osnovi meritve koncentracije ali po vnaprej določenem algoritmu. Uporaba aktivnega kisika je zlasti priporočljiva v notranjih bazenih, saj je brez vonja ter ne povzroča draženja kože in rdečih oči. Ob uporabi aktivnega kisika obvezno uporabljamo visokozmogljive filtre z debelo filtrirno plastjo. Kot dodatek priporočamo UV-sterilizacijo prek pretočne svetilke v strojnici.

vzdrževanje vode vzdrževanje vode vzdrževanje vode

Dezinfekcija s hidrolizo

Naprava s pomočjo generatorja in hidrolizne celice razcepi vezi med atomi vode. Razcep povzroča nastanek aktivnih spojin – ozona in vodikovega peroksida. Ta sistem deluje popolnoma samodejno. Nadzorovan je prek vrednosti redoks potenciala (Rx).

Tovrsten sistem razkuževanja deluje popolnoma brez klora. Odlikuje ga visoka avtonomnost, saj ne potrebuje nenehnega dodajanja novih posod z čistilnimi sredstvi. Primeren je za zunanje in notranje bazene. Sistem ima možnost povezave v omrežje opremljen pa je tudi z brezžično nadzorno enoto s podatki o delovanju.

vzdrževanje vode vzdrževanje vode

UV dezinfekcijska svetilka

Kot dodatek k vsem vrstam dezinfekcije uporabljamo ultravijolično svetlobo. UV-žarnica je skrita v pretočni enoti, ki je sestavljena iz kovinskega ohišja. Bazenska voda teče okrog pretočne enote, ko se vrača iz filtra v bazen.

Čas izpostavljenosti bazenske vode UV-svetlobi mora biti dovolj dolg, energija sevanja svetlobe pa dovolj močna, da uniči vse bakterije in alge, ki telejo skozi enoto. S tem dosežemo nižanje potrebne količine drugih dezinfekcijskih sredstev za do 80 odstotkov. S tem zmanjšamo njihove negativne učinke v bazenski vodi.

vzdrževanje vode vzdrževanje vode