Klasične fontane

V prvi skupini so klasične fontane. Pri fontanah ima element vode vodilno vlogo in je glavna atrakcija. V drugi skupini imata prednost umetniška plat in kompozicija materialov. Voda je tu le vizualni dodatek in igra pomožno vlogo. V tretji skupini sta umetniško delovanje in element vode v ravnovesju in medsebojnem dopolnjevanju.

Vodne fontane

Vodne fontane so najpogosteje narejene z enim vodnim stolpom različnih višin in oblike. S posebnimi šobami dovajamo v vodo zrak. Tako pričaramo peneč se vodni steber, ki je posebno v kombinaciji z ustrezno razsvetljavo prava atrakcija. V fontanah lahko kombiniramo več vodnih stolpov skupaj v enoten vodni steber.

Plavajoče fontane

Plavajoče fontane so zelo preproste za montažo. Primerne so za ribnike, jezera, bazene ali reke. Lahko jih uporabljamo kot stalno nameščene fontane ali pa jih namestimo samo občasno ob posebnih priložnostih. Na naravne ribnike in jezera učinkujejo zelo pozitivno, saj s prezračevanjem vode pospešujejo njihovo naravno obnavljanje in čiščenje. Ob vročih poletjih in suši so plavajoče fontane nepogrešljive za dovajanje kisika v vodo. To občutijo predvsem ribe in druge vodne živali.